Mleko velja za popolno, naravno hrano in eno najbolj priljubljenih živil nasploh. Iz česa je sestavljeno in kakšen je njegov pomen, preberite v nadaljevanju.
Mleko je po sestavi eno najbolj zapletenih živil. Dejstvo je, da je mleko zaradi svoje hranljivosti v najzgodnejši dobi vseh sesalcev, vključno z našimi otroki, edina in zadostna hrana.
Ko gre za kravje mleko, so ena od najdragocenejših sestavin beljakovine v dveh oblikah:
- kazeini
- beljakovine sirotke.
Beljakovine sirotke so lahko prebavljive in imajo največji izkoristek. To je pomembno, saj so beljakovine otroškemu organizmu v veliki meri potrebne za rast in razvoj tkiv.
Poleg beljakovin kot enot za izgradnjo mišičnega tkiva in organov k pravilni rasti in razvoju prispevajo tudi maščobe.
Dobro je vedeti
Vsebnost mlečne maščobe v surovem mleku je okoli 3,5 %, kjer je delež nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin skoraj enak. Mlečna maščoba je zelo pomemben del mleka, ker se v njej topijo vitamini, topni v maščobi:
- vitamin A
- vitamin D
- vitamin E
- vitamin K
v vodni komponenti mleka pa so:
- vitamini B kompleksa
- vitamin C
Uživanje mleka pomembno prispeva k vnosu mineralnih snovi, še posebej:
- kalcija
- magnezija
- selena
- fosforja
- cinka.
Mleko in mlečni izdelki – živila, ki so najboljši vir kalcija
V eni skodelici mleka je približno 300 mg kalcija in kalcij iz mleka je visoke razpoložljivosti v primerjavi z drugimi živili, zlasti z živili rastlinskega izvora, ki pospešujejo njegov izkoristek.
Mleko vsebuje tudi:
- vitamin D
- lakto
- protein kazein.
Razmerje kalcija in fosforja v mleku je skoraj enako razmerju v naših kosteh, kar omogoča boljši izkoristek kalcija, polnomastno mleko z žiti pa nam daje obrok z visoko energijsko in hranilno gostoto.
Polnomastno kravje mleko je bogato z energijo, vsebuje več vitaminov, topnih v maščobi (A, D, E in K), in mineralov, kot sta kalcij in fosfor, ki sta v mleku v idealnem razmerju, prav v takšnem, kot je v otroških kosteh.
Mlečne kašice – odlična izbira
V kombinaciji z žiti, kot je pšenični zdrob, dobite celovit obrok, ki vsebuje vse makronutriente – beljakovine, sestavljene ogljikove hidrate in naravne maščobe, pomembne za pravilno rast in razvoj otroka.
Zadosten vnos beljakovin omogoča pri otroku pravilno rast in razvoj notranjih organov in mišic. Pšenični zdrob prispeva k energijski gostoti in hranljivosti, kakavov prah pa je znan po svojih močnih antioksidativnih lastnostih in visoki vsebnosti mineralov, kot so magnezij, mangan in baker, ki ohranjajo pravilno raven glukoze v krvi, pa tudi železo, kalij in fosfor kot enote za nastajanje krvnih telesc in kosti.
Kakovosten piškot, ki vsebuje jajca in repično olje, obogateno z vitaminom B1, je lahko dobra sestavina žitno-mlečne kašice, ki je bogata z lahko prebavljivimi beljakovinami in kalcijem, pomembnimi za rast mišic in kosti. Vitamin B1 prispeva k delovanju živčnega sistema in ustvarjanju energije v telesu, ki deluje kot koencim v številnih metaboličnih reakcijah.
Takšno kašico lahko uporabite tudi kot osnovo, ki ji dodate sadje, kot so naribana jabolka ali hruške, in tako sami ustvarite kašice, ki so podobne sadnim kolačem (jabolčna pita)."