Da, pust se je začel. Veseli otroci, oblečeni v klovne, princese, Batmane, Shreke in vse vrste nedefiniranih čudes, pošasti, živali in likov iz pravljic, risank in igric, hodijo po soseski in iščejo sladkarije. Ravno takrat, ko sem jaz na porodniški in ravno takrat, ko sem načrtovala, da bom upravičeno uživala v miru, tišini in lenarjenju.

»Imate kaj za pusta?« je z nežnim glasom vprašala deklica, oblečena v Elzo. Odprla je vrečko, okrog nje pa so stale še tri enake. Nisem se pripravila na to, zato sem vzela nekaj mlečnih desertov iz hladilnika in jih dala v vrečko (mož in hči me bosta ubila zaradi tega).

Dragi kostumi ali narejeno doma?

Udobno sem se namestila na kavč, in poglej ga zlomka – spet zvonec. Tokrat sem ga želela ignorirati, ampak spomnila sem se, da obstaja realna možnost, da so moji in da so pozabili ključe. Imela sem prav. Mlajša me je začela gnjaviti takoj, ko je vstopila:

"Mama, mamaa, hočem biti Elza!"

Do zdaj sem se brez težav spopadala s karnevalskimi obveznostmi. Starejšemu to nikoli ni bilo preveč zanimivo, ona pa je bila premajhna. Oblekla sem jo v pisane cunje, ji rekla, da je najlepša na svetu in skupaj sva se sprehodili v povorki. Zdaj ima že resnejše ambicije.

Ostala dekleta bodo želela biti isto. Si ne želiš biti drugačna? Pogledala me je mrko, kot da je vedela, da bom to rekla.

Ne bi hotela nadaljevati s tipično izjavo "v mojem času je bilo drugače", vendar je bilo. 

Nismo imeli možnosti, da bi v bližnji trgovini kupili razkošna oblačila, enaka tistim naših junakov in junakinj. Morali smo se zanesti na lastno domišljijo in hišne pripomočke. Hočeš biti čarovnica, vila, Rdeča kapica, Špicparkeljc ali nekaj iz svoje glave – brskaj po omari staršev in se znajdi. Nikoli ne bom pozabila (tudi moja mama ne), ko sem v navalu inspiracije razrezala njeno najdražjo posteljnino, da bi si naredila obleko princese Leie.

Ta del – načrtovanje, iskanje materiala, iznajdljivost, predelava in oblačenje vseh vrst čudnih kreacij, nam je bil zabavnejši od samega sprehoda in razkazovanja. Otroci, kot je moja hči, najdejo drago obleko v izložbi, pripravijo strategijo, kako bodo nagovorili starše, da jo kupijo, jo oblečejo, dodajo nekaj detajlov in se gredo pokazat – in vojske enakih princes in junakov v različnih velikostih se že sprehajajo po ulicah. Staršem je pogosto najlažje iti v trgovino in kupiti kostume, namesto da bi trpeli jok, kričanje in razočarane poglede otrok.

Ko najdeš navdih v preteklosti

Morda bi storila enako, če ne bi imela časa, ampak zdaj imam časa na pretek. Moja najmlajša ne bo videti tako kot vse ostale, pri tem pa se bo tudi nekaj naučila. Moram samo še ugotoviti, kako.

"Ljubica, ne moreš biti Elza, ona ima svetle lase …"

"Pa kaj? Lahko kupimo lasuljo!"

"Ne, kaj ti bo lasulja, če pa je toliko lepih princes z rjavimi lasmi!"

In tedaj se mi je posvetilo – poznam eno! Šla sem do omare, vzela najlepšo belo rjuho (nekaj moraš žrtvovati), poiskala škarje in se lotila dela. Če sem lahko takrat, lahko tudi danes sešijem popoln in prepričljiv kostum princese Leie. In še boljši!

Po nekaj urah muk in nestrpnih pogledov moje sumničave hčere je bila obleka pripravljena. Ni tako razkošna kot Elzina obleka iz izložbe, ampak bo zadostovala.

Ko se je oblekla, sva skupaj z neodločnim izrazom na obrazu stali pred ogledalom. Nekaj je manjkalo.

"Sin, prosim, reci mi, da nisi vrgel stran pištol, s katerimi si se do nedavnega igral?" sem zaklicala.

Na srečo jih ni vrgel. Princesi smo izbrali plastično pištolo, ji naredili fige na obeh straneh in to je bilo to! Zdelo se mi je, kot da vidim sebe pred toliko leti.

Čemu sploh služi pust?

Z malo volje, navdušenja in s pomočjo nekaj spominov sem se uspela izogniti splošni histeriji po trgovinah in nakupovanju dragih kostumov, v katerih so naši otroci videti kot klovni. Letos je bila moja junakinja iz otroštva, in naslednje – kdo ve? Zakaj bi morali biti lik, ki ga vsi poznajo? Ali ni bolje, da se popolnoma prepustiš domišljiji, daš nase najbolj bizarne kombinacije oblačil in šminke in se smejiš začudenim pogledom in vprašanjem "kaj si pa ti?" na vsakem koraku. Konec koncev bi to moral biti cilj pusta – biti čuden, smešen in se smejati do onemoglosti.

Moja najmlajša je pripravila veliko vrečko za darila in z očetom sta odšla osvajat ulice. Stavim, da bo dobila več krofov od vseh ostalih.

In jaz … čeprav se vsako leto vključim, bom letos preskočila pust (čeprav mislim, da bi trebuh bil dovolj, da se pobarvam na zeleno in sem videti kot Shrek). Uživala bom v miru, tišini in današnji majhni zmagi, in če nekdo pozvoni, se bom delala, da spim ;)

Z ljubeznijo, J.